Pagina se incarca...va rugam sa asteptati.

Ce reprezinta reducerea cotei TVA la valoare de 5% in sectorul turistic? - Global Cons

January 10, 2019by admin0

Incepand cu data de 1 noiembrie 2018, Guvernul a decis sa micsoreze TVA-ul pentru anumite servicii turistice, de la valoarea de 9% la 5%, in aceasta categorie fiind incluse si anumite servicii de catering sau de restaurant. Astfel, TVA-ul de 5%  este aplicat inclusiv pentru cazare in sectorul hotelier sau cu functii similare, inchirierea terenurilor pentru camping, servicii de catering si restaurant, servicii legate de accesul in parcuri de distractii sau recreative ori in scopul practicarii sportului si educatiei fizice.

Turism la Castelul Peles Ce se urmareste?

Prin aceste masuri se incearca cresterea atractivitatii mediului de afaceri din tara, incercandu-se prin acest mod sustinerea consumului intern, prin scaderea preturilor bunurilor si serviciilor. De asemenea, este o alta masura prin care se incearca reducerea si eliminarea evaziunii fiscale din sectorul turismului.

De la inceputul anului 2015, cand TVA-ul a scazut de la 24% la 9%, s-a inregistrat o crestere a sumelor ce au fost declarate in acest sector economic. Incepand din noiembrie 2018, scaderea la valoarea de 5% in sectorul turistic, claseaza Romania pe primul loc in ceea ce priveste cea mai scazuta cota TVA din Uniunea Europeana. De asemenea, Romania este una din tarile cu cele mai mici impozite pe profit, dupa cum spuneam aici.

Tot de acum, se incearca o sustinere a turismului balnear si o micsorare a costurilor necesare producerii energiei termice in sistemele ce folosesc apa geotermala, astfel va fi eliminata cota redeventei pentru apa geotermala sau minerala utilizata pentru consumul populatiei, care pana la 1 noiembrie avea o valoare de 5% din valoarea productiei.

Toate masurile luate de Guvern in ultima perioada incearca o crestere a turismului romanesc, iar acest lucru a inceput cu masura privind aplicarea voucherelor de vacanta, ale caror efecte s-au vazut deja din luna august a acestui an, cand numarul turistilor cazati a crescut cu aproximativ 10%.

Exista insa situatii cand contribuabilii nu stiu exact in ce situatie sa aplice cota TVA de 5%, pe cea de 9% sau daca exista situatii cand trebuie aplicate ambele. Pentru a evita astfel de neintelegeri, s-a pus la dispozitia tuturor de catre autoritati a unui set de instructiuni.

TVA de 5% sau 9%?

TVA redus in sectorul turistic

Astfel, este necesara o examinare calitativa a operatiunii care are loc, astfel incat sa fie evidentiat daca elementele de prestare de servicii care preceda si insotesc livrarea alimentelor sunt sau nu preponderente. Abia apoi, acea operatiune de livrare de bunuri sau prestarea serviciilor de catering sau restaurant pot fi incadrate intr-o anumita valoare a TVA-ului, fie cea de 5%, fie cea de 9%.

Aceasta poate fi una dintre cele mai importante masuri prin care se incearca reducerea evaziunii fiscale din domeniul turismului, iar cota TVA de 5% poate fi considerata un stimulent pentru a elimina veniturile nedeclarate. Astfel, cota TVA de 5%  va reprezenta una dintre cele mai semnificative masuri luate pentru sectorul turistic din tara, in special pentru industria recreativa sau a ospitalitatii, care este reprezentata de hoteluri, restaurante ori cafenele.

Prin aceasta masura de reducere a cotei TVA la valoarea de 5%, se asteapta, de asemenea, o reducere a tarifelor practicate in sectorul turistic, astfel incat sa apara o crestere a gradului de ocupare a unitatilor de cazare.

 

Pentru a discuta mai multe despre contabilitatea firmei tale ne poti contacta aici https://www.globalcons.ro sau, de asemenea, ne puteti contacta aici Firma Contabilitate Bucuresti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *